Rosendal Kammermusikkfestival 2024

Sveinung Bjelland

Biografi

Sveinung Bjelland har i flere år stått i første rekke blant våre klassiske pianister.

Han har blitt beskrevet som en musiker som har en sjelden evne til å ikle seg musikken han spiller og at lytteren finner seg behagelig fastholdt i hans grep.
Han har allerede en rekke vellykkede innspillinger bak seg, både som solist og kammermusiker. Ikke minst hans innspilling med sonater av Scarlatti og Mendelssohn, er blitt mottatt med begeistring og ble nominert til Spellemannsprisen 2006.

Musicweb International skrev: «Disse tolkningene har mye raffinement, og den fantasifulle sammenstillingen finner sin gjenklang i den smakfulle og fantasirike fremførelsen». Classics Today fremhevet pianistens «kultiverte, fantasifulle og poetiske artisteri» og konkluderte: «Ingen klaverkjenner med respekt for seg selv burde gå glipp av denne høyst markante utgivelsen».

Bjellands seneste utgivelse, «Chopin og Schumann» fra juni 2018 har allerede fått fremragende kritikker i norsk og internasjonal presse.

Sveinung Bjelland har solid musikalsk skolering fra Sentral-Europa, ikke minst gjennom Hans Leygraf ved Mozarteum i Salzburg og Hochschule der Künste i Berlin. Han avsluttet studiene i Berlin med toppkarakter og utmerkelse og plasserte seg solid på kartet da han i 1999 ble valgt ut til Rikskonsertenes ”Årets unge solist”. Etter dette har han utviklet seg til en særlig interessant, aktiv og allsidig utøver.
Han har vært solist med alle våre største orkestre under profilerte gjestedirigenter, og han har rukket å gjeste en rekke konsertserier og festivaler i diverse europeiske land, hvor han har markert seg like sterkt i solistrollen som i kammermusikken.

Hans senere samarbeid med tenoren Daniel Behle, vinner av Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse i 2005, har vært svært vellykket og resultert i konserter i London, Paris, Wien, München og Frankfurt, samt tre  CD-innspillinger som har høstet strålende kritikker i internasjonal presse.

Sveinung Bjelland er også en velsett festivalartist ellers i Norden og på Kontinentet, ikke minst ved Festspillene i Bergen, som han har gjestet en rekke ganger.

Fra 2002-2008 var han kunstnerisk ansvarlig for Glogerfestspillene, som i løpet av få år har vokst seg til en av våre mest markante musikkfestivaler, med hovedarena i et av våre flotteste og mest inspirerende kirkerom, Kongsberg kirke.

Sveinung Bjelland er professor ved Norges Musikkhøgskole og ved Universitetet i Agder i Kristiansand.

Les meir

Festival forestillinger i 2024

Ketil Hvoslef: Beethoven-fantasi (1982)
Sveinung Bjelland (piano)

Beethoven: Sonate for piano og cello nr. 4 i C-dur, op. 102, nr. 1
Tanja Tetzlaff (cello), Leif Ove Andsnes (piano)

Ketil Hvoslef: Beethoven Trio (1997)
Björn Nyman (klarinett), Tanja Tetzlaff (cello), Sveinung Bjelland (piano)

Beethoven: Pianosonate nr. 30 i E-dur, op. 109
Sveinung Bjelland (piano)

Beethoven: Fantasia for piano, op.77
Enrico Pace (piano)

Beethoven: 7 variasjoner over 'Bei Männern, welche Liebe fühlen', WoO 46
Tanja Tetzlaff (cello), Sveinung Bjelland (piano)

Marius Neset: Spring Dance
Ingrid Søfteland Neset (fløyte), Marius Neset (saksofon)

Marius Neset: A Day in the Sparrow's Life
Ingrid Søfteland Neset (fløyte), Marius Neset (saksofon), Sveinung Bjelland (piano)

Beethoven: Bagatelle i Ass-dur, op. 33, nr. 7
Leif Ove Andsnes (fortepiano)

Beethoven: Bagatelle nr. 25 i A-moll, WoO 59 "Für Elise"
Leif Ove Andsnes (fortepiano)

Ketil Hvoslef: Strykekvartett nr. 3 (1998)
Quatuor van Kuijk