Rosendal Kammermusikkfestival 2024

Christian Eggen, dirigent/conductor. Photo: Marius Arnesen/NRK

Christian Eggen

Biografi

Dirigenten, komponisten og pianisten Christian Eggen er en av de mest innflytelsesrike skikkelsene i norsk musikk. Hans aktiviteter omfatter samtidsmusikk, genreoverskridende prosjekter, installasjoner, dramaproduksjoner for radio og tv, film, teater, jazz, opera og klassisk musikk.

Som dirigent er han kjent som en av Europas fremste tolkere av samtidsmusikk, og han har jobbet tett sammen med komponister som Morton Feldman, John Cage og Helmut Lachenmann. Som kunstnerisk leder for Oslo Sinfonietta har han vært med på å utvikle det norske sinfonietta-repertoaret siden 90-tallet. Han opptrer regelmessig i Europa med ensembler som Ensemble MusikFabrik og Ensemble InterContemporain, og han arbeider med orkestre som Oslo Filharmoniske Orkester, Orchestra Filarmonica della Scala i Milano og Royal Philharmonic i London.

Christian Eggen har skrevet musikk for et stort spenn av besetninger. Hans første opera Franz Kafka Pictures fikk sin premiere ved Den Norske Opera høsten 2013, mens deler av verket har vært fremført siden 2009.

Som pianist er Eggen internasjonalt anerkjent for sine tolkninger av Mozart og Carl Nielsen – sistnevnte er presentert på innspillingen Carl Nielsen: Piano Music på plateselskapet Victoria.

Christian Eggen deltar på en lang rekke innspillinger innen alle aspekter av sitt omfattende musikalske virke. Han var festspillmusiker under Festspillene i Bergen i 2007, og ble utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden for sitt arbeid med samtidsmusikk i Norge og internasjonalt.

Les meir

Festival forestillinger i 2024

Dmitri Sjostakovitsj: Prelude & Scherzo: To stykker for strykeoktett, op. 11 (1925)
Veriko Tchumburidze (fiolin), Sonoko Miriam Welde (fiolin), Tabea Zimmermann (bratsj), Clemens Hagen (cello), Quatour Danel.

Edison Denisov: Sonate for solo klarinett (1972)
Anthony Mc Gill (klarinett)

Modest Musorgskij: Sanger og danser om døden (1875 - 1877)
Andrei Bondarenko (baryton), Leif Ove Andsnes (piano).

Pause

Alexander Vustin: Zaitevs brev (1990)
Christophe Poncet de Solages, tenor, Ensemble Allegria, PERCelleh (perkusjon). Christian Eggen, dirigent.

Dmitri Sjostakovitsj: Kammersymfoni (arr av strykekvartett nr. 8), op. 110a (1967)
Ensemble Allegria