Rosendal Kammermusikkfestival 2024

Erika Fatland

Biografi

Erika Fatland er født i Haugesund i 1983 og vokste opp i Ølen i Rogaland. Etter videregående skole i Lyon og i Helsinki studerte hun sosialantropologi ved Københavns Universitet og senere ved Universitetet i Oslo. Sitt feltarbeid til mastergradsavhandlingen foretok hun i Beslan i Nord-Ossetia, der hun kartla ettervirkningene av gisseldramaet ved Skole nr. 1 i 2004, hvor 334 mennesker, hvorav 186 barn, mistet livet. Dette arbeidet dannet grunnlaget for hennes første bok for voksne, Englebyen, som beretter om dramaet og dets ringvirkninger i et lite samfunn, samt de individuelle virkningene både for overlevende og etterlatte. Boken utkom i 2011, like etter angrepene på Utøya og på Regjeringskvartalet i Oslo, og fikk derfor en utilsiktet aktualitet.

Hennes neste bok, Året uten sommer (2012) handlet om det tilsvarende dramaet Norge hadde vært igjennom de foregående tolv månedene. I 2014 utkom Sovjetistan, en reiseskildring fra de post-sovjetiske, sentralasiatiske republikkene. Denne boken etablerte Fatland som en forfatter for et større publikum i Norge og i utlandet. Hennes grep som forfatter består i å la enkeltmenneskenes små historier belyse den større historien, noe som ikke minst ble bekreftet gjennom hennes neste reiseskildring, Grensen (2017), der hun utforsker hva det vil si å være det veldige Russlands nabo. Reiseruten gikk langs Russlands grense, gjennom 14 land, fra Nord-Korea til Norge samt gjennom Nordøstpassasjen. Denne boken satte for alvor fart i Fatlands internasjonale karriere, og hun ble derfor valgt til å holde den ene av de to åpningstalene ved Bokmessen i Frankfurt i 2019, da Norge var hovedland. I 2020 utkom Høyt, en reise gjennom de mange samfunnene i Himalaya. Boken vakte begeistring hos anmelderne og ble nominert til Bokhandlerprisen og Brageprisen. Erika Fatlands bøker er utgitt i 26 land. Fatland debuterte som barnebokforfatter med Foreldrekrigen i 2009, en Roald Dahl-inspirert komedie om skilsmisse, og har senere utgitt barneboken Vinterkrigen (2017), en burlesk thriller om klimakrisens egentlige årsaker.

Erika Fatland har mottatt Bokhandelens sakprosapris, Wesselprisen, Bokbloggerprisen og den høythengende italienske Kapuśiński-prisen. Den engelske oversettelsen av Grensen ble nominert til The Standford Dolman Travel Writing Book of the Year Award, Storbritannias viktigste reisebokpris. Hun snakker åtte språk, er en ettertraktet foredragsholder, og har skrevet artikler og essay for aviser og tidsskrift i inn- og utland. Hun er gift med forfatteren Erik Fosnes Hansen og bor i Oslo.

Les meir

Festival forestillinger i 2024

Foredrag: Erika Fatland (på norsk)
"I grenseland"