Rosendal Kammermusikkfestival 2024


Klaveret var Edvard Griegs instrument fra første stund. I hans «Fire klaverstykker» (op. 1) og «Poetiske tonebilder» (op. 3) er musikken helt og holdent preget av studiene i Leipzig, men i «Humoresker» (op. 6) gir en ny Grieg seg til kjenne, og da han i 1867 skrev «Lyriske småstykker» (op. 12) hadde han funnet sin stil. Ni hefter med lyriske stykker fulgte (han sløyfet snart betegnelsen små) med til sammen 66 komposisjoner, musikk som «viser oss hele spekteret i Griegs personlighet, hans kunstneriske erfaringer og utvikling» (Erling Dahl jr.) I op. 12 er «Folkevise» og «Norsk» er det nasjonale tonefallet merbart – i sistnevnte et markant springdanstema.
*
Den norske cellisten og komponisten Lene Grenager fra Halden fikk fra 1988 til 1993 sin utdannslse ved Norges musikkhøgskole, hvor hun hadde Aage Kvalbein som cellolærer og studerte komposisjon med Olav Anton Thommessen og Alfred Janson.

Hun har sagt om sin kompositoriske virksomhet at «mine verk utforsker forholdet mellom komponistens materiale og utøvernes musikalitet. Jeg er opptatt av at verkene mine skal bli preget av den eller de som spiller, og at ulike utøvere setter forskjellig farge på dem. Samtidig ønsker jeg at kjernen i verken er tydelig formet fra min side. I denne utforskningen legger jeg inn forskjellige nivåer av frihet for utøverne, fra strengt noterte partier til improvisasjon. Spesielt er jeg opptatt av kontrasten mellom enkle, stramme rytmiske elementer og den plastiske rytmikken som kan oppstå i improvisasjonen».

Om sin «Huldreslått» fra 2006 skriver hun at den er «en del av det nisatsige verket «Slåtter, slag og slark» for solocello. Tittelen er en referanse til norsk folkemusikk, og folkemusikkens klang og feleteknikk har inspirert dette verket. Huldra er en sentral skikkelse i norsk folketro».

*
I likhet med strykekvartetten i a-moll (1865) er Johan Svendsens oktett for strykere et produkt av hans studenttid i Leipzig, og det knytter seg en uvanlig historie til verket. Hans komposisjonslærer Carl Reinecke hadde etter mye om og men godkjent kvartetten, men likte dårlig at hans studenter skrev musikk uten hans viten og vilje og uten hans veiledning. Han skulle bare ha visst at Svendsen allerede hadde en strykeoktett ferdig! I et brev til sin gode venn Edvard Grieg fortalte Svendsen senere at «oktetten ble skrevet, innøvet og framført uten at Reinecke hadde hørt en eneste note av den». Da Svendsen omsider viste den til sin lærer, mumlet denne noe om at neste gang kom vel den norske studenten med en symfoni. Han forestilte seg neppe at Svendsen noen dager senere skulle legge en symfonisats på hans bord! Det hører med til historien at oktetten innbrakte Svendsen Leipzig-konservatoriets førstepris, og at Reinecke måtte innrømme at han satte både kvartetten, oktetten og symfonisatsen svært høyt.

Oktettens humørfylte annen sats (Allegro scherzoso) vitner om studentens begeistring over å kunne beherske en så kompleks musikalsk konstruksjon, og «han gir også fritt løp for sin nyvakte norskhetsbegeistring» (Benestad/Schjelderup-Ebbe) ved at åpningstemaet minner om en springar. Variert rytmikk og morsomme instrumentale effekter bidrar til inntrykket av ekte musikkglede hos den unge komponisten, og året 1866 representerer Svendsens gjennombrudd som komponist. Umiddelbart etter at oktetten ble kjent, meldte forleggeren Breitkopf & Härtel seg med tanke på utgivelse – en oppsiktsvekkende opplevelse for en konservatoriestudent. Oktetten ble tilegnet den danske dronning Louise og fikk rosende omtale i tysk presse: «Han har startet sin kunstneriske karriere på et nivå som mange andre ikke engang når opp til ved slutten av sin livsgjerning».

*
I 2007 var det 300-års jubileum for den svenske legen, zoologen og botanikeren Carl von Linnés fødsel, og Lene Grenagers trio for fiolin, cello og klaver er inspirert av hans gigantiske verk Systema Naturae, hvor han forsøker å systematisere og bestemme alt som finnes i naturen. «Hundre år før Darwin bereder han grunnen for evolusjonsteorien. I min natur er det kanskje litt mer kaos enn hos Linné. Verkets form er utledet av hans reise i Lappland i 1732. Trioen bestsår av sju deler som hver tar utgangspunkt i en bit av reisen og de opplevelsene Linné hadde», skriver komponisten. «Systema Naturae» ble bestilt og urframført av Alpaca Ensemble.
*
Av Edvard Griegs tre sonater for fiolin og klaver stammer de to første fra den ungdommelige begeistrings periode – forlovelsestiden i København og hvetebrødsdagene i Christiania, mens den tredje, som er skrevet tyve år senere, er preget av klassisk balansert kontroll og «den videre horisont».

Den annen i rekken (1867) er blitt betegnet som Griegs nasjonale fiolinsonate fordi han mer enn i noe annet verk i en etablert musikkform ønsket å vise at folkemusikalske trekk med fordel kunne utnyttes innenfor det tradisjonelle mønster. Det er ikke tale om direkte lån av tematisk materiale, men om «rytmiske og melodiske impulser som befrukter hans egen idéverden og gjennnomsyrer komposisjonen» (Benestad og Schjelderup-Ebbe) Dette gjelder særlig i yttersatsene, hvor springarens karakter dominerer. I mellomsatsen er folkemusikkpreget mindre framtredende, men et kort avsnitt har en aning av hardingfeleklang.

Sonaten representerer et betydelig skritt framover for Grieg som komponist av kammermusikk. Spontaniteten og idérikdommen er den samme som i den første sonaten (1865), men nå er den strukturelle oppbygningen fastere og sikrere. Den er et klart bevis på at Grieg mestret de klassiske formene og kunne gi sine komposisjoner streng oppbygning, balanse, enhet og kontraster. Sonaten er tilegnet Griegs komponistkollega Johan Svendsen: « .. den eneste, til hvem jeg tør gi den, de andre felespillere hater meg alle, sannsynligvis av misunnelse», skrev Grieg til en venn. Ikke desto mindre var det «en av de andre», fiolinisten Gudbrand Bøhn, som sammen med komponisten urframførte verket ved en musikkaften i november 1867.

HANS H. ROWE


Kjøp billett til denne konserten Se alle billetter

  • 7. august kl 15:00 8. Konsert i Riddersalen

    KR 590,-

    PRIS

Vi samarbeider med Rosendal Fjordhotell om å gjera det lett for deg å bestilla festivalopphaldet. Vi har laga ferdige festivalpakkar her med overnatting, halvpensjon, festivalpass til alle konsertar, samt inngang til Rosendal Have.

Ver oppmerksom på at pakkane er per person, og for å bestille dobbeltrom for to personar må du velge to billettar til den foretrukne pakken.

 

Festivalpakker Onsdag 7. August – Søndag 11. August 2024

Ved kjøp av festivalpakke får du tilgang til alle arrangement under festivalen.

 

Døgnpakkar

Dersom du gjerne vil få med deg fleire arrangement på årets festival, og treng overnatting i ein kortare periode, då er dette pakkane for deg. Vi har laga fire mindre pakkar, som alle inkluderer ei natt på Rosendal Fjordhotell med frukost og middag, samt billettar til arrangement over to dagar. D

 

Oversikt over overnattingsstader og konsertsalar i Rosendal

Rosendal Fjordhotell er lokalisert ved innløpet av Hardangerfjorden, omkransa av majestetiske fjell og flott natur. Hotellet ligg berre ein kort spasertur unna Baroniet og Riddersalen (1,3 km).

Sjå googlekart over overnattingsstader og konsertsalar her

 

Les mer om de ulike pakkene her

 

  • Velg billettype
  • Velg kvar du vil sitte i salen i setekartet. (Arrangement i Borggården og i den Røde Sal har ikkje setekart)
  • Dobbeltsjekk at billettypen er riktig for alle billettane.
  • Betal trygt med VISA eller MasterCard
  • Du får så ein mail fra TicketCo med QR-kode. Vis denne på ein smarttelefon (eller utprinta) ved inngong.

Dersom arrangementet er utselt kan du senda oss ein epost og melda deg på venteliste. Ventelistene vert gått gjennom før evt. restbillettar vert lagt ut for sal. Selde billettar vert ikkje refunderte.

Ved å laste ned appen «TicketCo Wallet» får du enkel oversikt over alle billettane du har kjøpt!

Enkelte bankar har lagt inn ekstra sikring på netthandel. Dei krever då at du loggar deg på nettbanken for å godkjenna kjøpet. Ta kontakt dersom du får problem med å gjennomføra kjøpet, så hjelp vi deg.

Det siste som skjer i betalingsprosessen er belasting av konto. Dersom du ikkje har fått billettar kan du vera trygg på at du heller ikkje har fått belasta din konto. Berre prøv igjen.

Dersom du t.d. har kjøpt billettar til feil dato og vil byta, eller ønskjer å oppgradera billetten til å inkludera middag og ev. overnatting, kan vi ordna dette. Ta kontakt med oss på ticketco@baroniet.no så hjelper vi deg.

Eventuelle feilmeldingar angåande billettane vert motteke med takk på epost til ticketco@baroniet.no.

Vi har laga ulike typar opplevingspakkar som inkluderer middag og evt. overnatting:

  • Konsert
  • Konsert og middag i Hagecafé & Drivhus i Kjøken- & Urtehagen (før eller etter arrangementet). God, lokal mat.
  • Konsert og 3-retters slottsmiddag i Havestuen på Slottet frå 1665 ca. 15 minuttar etter konserten.
  • Konsert, 3-retters slottsmiddag i Havestuen på Slottet frå 1665 ca. 15 minuttar etter konserten, og overnatting med frukost på Baroniet Rosendal Avlsgård & Fruehus (dei fleste romma har vask, medan delt dusj og toalett er på gangen).

Dersom ein billettype er utseld kan det framleis vera ledige billettar på andre. Sjå oversikt.

Bordsetting til Slottsmiddag i Havestuen og overnatting på Avlsgården
Vi reknar billettar kjøpt på same epostadresse som ei gruppe som skal sitja i lag i Havestuen og evt. bu i lag. Send oss gjerne ein epost til ticketco@baroniet.no om antal enkeltrom og dobbeltrom. Det same gjeld dersom de har bestilt middag til ulike epostadresser.

Rosendal Kammermusikkfestival – pakkar med overnatting

Vi har gjort jobben for deg: Vi har laga ferdige pakkar med konsertar, foredrag, overnatting med frukost og middag slik at du kan sikra deg alt du treng på ein gong. Berre vel enkeltromspakke eller dobbeltromspakke (husk å kjøp 2 pakkar då pakken er per person) , og du har alt du treng:

  • alle konsertar
  • gratis inngang til Rosendal Have under heile opphaldet.
  • festivalprogram
  • overnatting der du ønskjer i Rosendal (berre velg pakken knytta til rett stad)
  • frukost
  • 2- eller 3-rettars middag

Desse lettvinte pakkane finst både som døgnpakkar og som store festivalpass for heile festivalen.