Rosendal Kammermusikkfestival 2024


Det bør ikke forbause at Antonín Dvořák fulgte den folkloristiske linjen etter suksessen han opplevde med sine mähriske duetter og slaviske danser, og han skrev serenaden for to oboer, to klarinetter, to fagotter, kontrafagott, tre horn, cello og kontrabass i løpet av to uker i 1878. Denne instrumentasjonen gjenspeiler inntrykkene fra amatørorkestrene han kjente fra de böhmiske og mähriske landsbyene, men han erstattet den tradisjonelle harpen med de to strykeinstrumentene.

Serenaden er rustikk i sin karakter, og har folkemusikkens særpreg som drivkraft, «men det er en komposisjon med ambisiøse dimensjoner. Dvořák lekte seg langt fra med en enkel stiløvelse, og unngikk bevisst det naive» (Guy Erismann). Etter en marsjlignende innledningssats flankeres i annen sats en rask furiant av en langsom sousedská, som har trekk til felles med menuett og vals. En karakteristisk tsjekkisk nocturne utgjør tredje sats og en polka opptrer i den hurtige finalen. Mot slutten kommer marsjen fra innledningen tilbake før det hele avsluttes med fanfarer.

Dvořák tilegnet serenaden Berlin-kritikeren Louis Ehlert, som hadde skrevet en entusiastisk avisartikkel om ham. Urframførelsen fant sted i november 1879, da tolv av hans kolleger fra teaterorkesteret i Praha spilte. Johannes Brahms ble svært begeistret for serenaden, som han skrev anerkjennende om til flere av sine venner: «Et vakrere, mer forfriskende uttrykk for et sant, rikt og sjarmerende kreativt talent kan man ikke tenke seg!»

*

I tsjekkisk musikk vil man fra tid til annen støte på ordet dumka (flertall dumky), som er betegnelsen på en slavisk folkeballade med ukrainsk opphav, opprinnelig en klagesang. Vi finner den også i Polen, men mest utbredt ble den i Česky (Böhmen). Dvořák brukte betegnelsen for første gang i et klaverstykke (op. 35) fra 1876, deretter i en av de slaviske dansene og strykesekstetten i A-dur to år senere, i strykekvartetten i Ess-dur fra 1879, i klaverkvintetten i A-dur fra 1887 og viktigst av alt i klavertrioen som fikk tilnavnet «Dumky», og hvor en hel serie satser inspirert av dumkaen er satt sammen med helhetlig logikk.

Komposisjonens uttrykksregister er stort - «fra glødende følelsesmessig intensitet til basal energi og oppriktig livsglede» (Jaroslav Holeček). Dvořáks anvendelse av dumka-virkemidlet resulterte i musikk som beveger seg langsomt, og som har en ettertenksom og melankolsk grunnstemning. Melodiene blir ofte gjenstand for variasjoner, og avløses gjerne av hurtigere avsnitt som kan være muntre og sprudlende. I «Dumky»-trioen byr alle de seks satsene på slike kontraster.

Dvořák skrev trioen i 1890-91, like etter at han hadde fullført sitt dypt filosoferende Requiem, der han beskjeftiget seg med fundamentale spørsmål om menneskets eksistens. Arbeidet kan derfor ha fungert som en arbeidsmessig avkobling «etter en lang, kreativ streben mot et klart definert intellektuelt mål» (Holeček). Mens han arbeidet med komposisjonen ble han utnevnt til æresdoktor ved universitetet i Praha. Begivenheten ble markert med en konsert der trioen fikk sin urframførelse med Ferdinand Lachner på fiolin, Hanuš Wihan på cello og komponisten selv ved klaveret.

HANS H. ROWE


Kjøp billett til denne konserten Se alle billetter

 • 6. august kl 20:30 5. Konsert i Riddersalen

  KR 590,-

  PRIS

Vi samarbeider med Rosendal Fjordhotell om å gjera det lett for deg å bestilla festivalopphaldet. Vi har laga ferdige festivalpakkar her med overnatting, halvpensjon, festivalpass til alle konsertar, samt inngang til Rosendal Have.

Ver oppmerksom på at pakkane er per person, og for å bestille dobbeltrom for to personar må du velge to billettar til den foretrukne pakken.

 

Festivalpakker Onsdag 7. August – Søndag 11. August 2024

Ved kjøp av festivalpakke får du tilgang til alle arrangement under festivalen.

 

Døgnpakkar

Dersom du gjerne vil få med deg fleire arrangement på årets festival, og treng overnatting i ein kortare periode, då er dette pakkane for deg. Vi har laga fire mindre pakkar, som alle inkluderer ei natt på Rosendal Fjordhotell med frukost og middag, samt billettar til arrangement over to dagar. D

 

Oversikt over overnattingsstader og konsertsalar i Rosendal

Rosendal Fjordhotell er lokalisert ved innløpet av Hardangerfjorden, omkransa av majestetiske fjell og flott natur. Hotellet ligg berre ein kort spasertur unna Baroniet og Riddersalen (1,3 km).

Sjå googlekart over overnattingsstader og konsertsalar her

 

Les mer om de ulike pakkene her

 

 • Velg billettype
 • Velg kvar du vil sitte i salen i setekartet. (Arrangement i Borggården og i den Røde Sal har ikkje setekart)
 • Dobbeltsjekk at billettypen er riktig for alle billettane.
 • Betal trygt med VISA eller MasterCard
 • Du får så ein mail fra TicketCo med QR-kode. Vis denne på ein smarttelefon (eller utprinta) ved inngong.

Dersom arrangementet er utselt kan du senda oss ein epost og melda deg på venteliste. Ventelistene vert gått gjennom før evt. restbillettar vert lagt ut for sal. Selde billettar vert ikkje refunderte.

Ved å laste ned appen «TicketCo Wallet» får du enkel oversikt over alle billettane du har kjøpt!

Enkelte bankar har lagt inn ekstra sikring på netthandel. Dei krever då at du loggar deg på nettbanken for å godkjenna kjøpet. Ta kontakt dersom du får problem med å gjennomføra kjøpet, så hjelp vi deg.

Det siste som skjer i betalingsprosessen er belasting av konto. Dersom du ikkje har fått billettar kan du vera trygg på at du heller ikkje har fått belasta din konto. Berre prøv igjen.

Dersom du t.d. har kjøpt billettar til feil dato og vil byta, eller ønskjer å oppgradera billetten til å inkludera middag og ev. overnatting, kan vi ordna dette. Ta kontakt med oss på ticketco@baroniet.no så hjelper vi deg.

Eventuelle feilmeldingar angåande billettane vert motteke med takk på epost til ticketco@baroniet.no.

Vi har laga ulike typar opplevingspakkar som inkluderer middag og evt. overnatting:

 • Konsert
 • Konsert og middag i Hagecafé & Drivhus i Kjøken- & Urtehagen (før eller etter arrangementet). God, lokal mat.
 • Konsert og 3-retters slottsmiddag i Havestuen på Slottet frå 1665 ca. 15 minuttar etter konserten.
 • Konsert, 3-retters slottsmiddag i Havestuen på Slottet frå 1665 ca. 15 minuttar etter konserten, og overnatting med frukost på Baroniet Rosendal Avlsgård & Fruehus (dei fleste romma har vask, medan delt dusj og toalett er på gangen).

Dersom ein billettype er utseld kan det framleis vera ledige billettar på andre. Sjå oversikt.

Bordsetting til Slottsmiddag i Havestuen og overnatting på Avlsgården
Vi reknar billettar kjøpt på same epostadresse som ei gruppe som skal sitja i lag i Havestuen og evt. bu i lag. Send oss gjerne ein epost til ticketco@baroniet.no om antal enkeltrom og dobbeltrom. Det same gjeld dersom de har bestilt middag til ulike epostadresser.

Rosendal Kammermusikkfestival – pakkar med overnatting

Vi har gjort jobben for deg: Vi har laga ferdige pakkar med konsertar, foredrag, overnatting med frukost og middag slik at du kan sikra deg alt du treng på ein gong. Berre vel enkeltromspakke eller dobbeltromspakke (husk å kjøp 2 pakkar då pakken er per person) , og du har alt du treng:

 • alle konsertar
 • gratis inngang til Rosendal Have under heile opphaldet.
 • festivalprogram
 • overnatting der du ønskjer i Rosendal (berre velg pakken knytta til rett stad)
 • frukost
 • 2- eller 3-rettars middag

Desse lettvinte pakkane finst både som døgnpakkar og som store festivalpass for heile festivalen.